Chestionare platite online

Chestionare platite online

vineri, mai 01, 2009

Semnificatia numelui... partea IV

POMPILIU
Originea este numele roman Pompilius, de semnificaţie necunoscută. Numa Pompilius a fost al doilea rege legendar al Romei (după Romulus).
QUINTILIU
- provine din expresia latina insemnand "al cincelea".
RADU
- (slav. "rad") - "veselul".
REGHINA
- (lat. "Regina") - "regina".
REMUS
- (lat. "Remus") - "vâslasul"
RODICA
- de la prenumele englez "Roda" ("rhode" = "trandafir").
SABINA
Forma feminină de la Sabinus, un nume roman care semnifică „femei Sabine” în latină. Sabinii erau un popor antic care trăiau în centrul Italiei, dar au fost cuceriţi de romani după câteva războaie. Conform legendei, romanii au răpit câteva femei Sabine în timpul unui raid. Când au venit bărbaţii să le salveze, femeile au fost capabile să face pace între cele două grupuri.
SEBASTIAN
Provine de la numele roman Sebastianus care semnifica "De la Sebaste" in Latină. Sebaste era denumirea unui oraş in Asia Mică, numele oraşului provenind din limba greacaă : seßast?? (sebastos), "venerabil" (o traducere a termenului latin Augustus, titlul împăraţilor romani.). Sfântul Sebastian a fost un soldat roman ucis cu săgeţi după ce s-a descoperit că era creştin.
SEPTIMIU
- provine din expresia latina insemnand "al saptelea"
SERGIU
- (lat. "Sergius") - "servare" = "a salva", "servus" = "servitor"
SIDONIA
- (lat.) - "cea din orasul Sidon" (azi: Saida in Liban)
SILVIU
- (lat. "silvanus") - "padurarul"
SIMION
- (ebr. "simon") - "ascultator"
SORIN / SORINA
Este derivat de la cuvantul soare si reflecta stralucirea si buna dispozitia pe care persoana care poarta acest nume le imprastie printre cei din jur.
ŞTEFAN
- (gr.) - "purtatorul cununei învingatorului"
SUSANA
- (ebr.) - "crin"
TATIANA
Forma feminină a numelui roman Tatianus, care derivează din Tatius, de semnificaţie necunoscută.
TEODOR
- (gr. "theodor") - "darul Domnului". Provine de la numele grecesc Theodoros, care înseamnă “darul lui Dumnezeu” de la cuvintele greceşti theos –“Dumnezeu” si doron – “dar”. Acesta a fost numele pe care l-au avut mai mulţi sfinţi si papi.
TIBERIU
- (lat. "tiberius") - "fiul zeului râului Tibru" (Roma)
TITUS
- (lat.) - "turturica"
VALER
- (lat. "valerius") - "sanatosul"
VASILE
- (gr. "basilaeus") - "domnitorul"
VERONICA
Forma latină de la Berenice, scrierea, influeţată de Latina ecleziastică, a frazei vera icon semnificând „imagine adevărată”. Acesta a fost numele unui sfânt legendar care a şters faţa lui Iisus cu un prosop şi imaginea sa a fost imprimată pe prosop.
VICTOR/VICTORIA
Nume roman care în latină semnifică - "invingator". Un purtător faimos al acestui nume a fost Victor Hugo, autorul francez care a scris, printre multe altele, „Mizerabilii” şi „Cocoşatul de la Notre Dame”
VIORICA
- (lat. "Violetta") - "viorea"
VIRGIL
- (lat. "Virgilius") - semnificatie necunoscuta (probabil de origine etrusca)
VIRGINIA
Forma feminină a familiei de nume romane Virginius, care a derivat din latinul virgo
„fată, fecioară”. Conform legendei, a fost o femeie romană omorâtă de tatăl ei pentru a o păstra virgină. Statul american Virginia a fost denumit astfel în onoarea Elisabetei I-a, regina virgină.
VLAD
Veche prescurtare a numelor slave începănd cu elementul volod care semnifică „regulă”. Vlad Dracula, prinţul din secolul 15 al Ţării Româneşti, a fost inspiraţia care a dus la crearea personajului de film al vampirului Contele Dracula.
ZINA
- prescurtarea prenumelui german "Gesina / Josina"
ZOE
- (gr. "zoi") - "cea vitala"

Niciun comentariu: